CategoriesSihirliBahçem Blog

Orkide Çiçeğini Tanıyalım Mı?

asya_orkide
Orkide Çiçeğini Tanıyalım Mı?

Orkide familyası, 20 bini aşkın türüyle hemen hemen bütün yeryüzüne yayılmış en büyük bitki topluluğudur.

Orkide türlerinin yüzde doksanı tropiktir. Bunların yarısından fazlası ise epifitik bitkilerden oluşur. Epifitik orkideler toprağa kök salmak yerine başka bitkilerin gövde ve dalları üzerinde yaşarlar. Kendi besinlerini özümleme (fotosentez) yoluyla elde ederler, su deposu olarak kullandıkları yalancı soğanları (pseudobulb), şerit şeklinde hava kökleri (velamen) vardır.

Ülkemizde çiçekçilerde satılan orkideler, tropik orkidelerin seralarda yetiştirilmiş örnekleridir ve Türkiye orkidelerinden daha çok tanınır.

Kendine has duruşu şıklığı ve mis kokusu ile bizi kendine hayran bırakan, zarif güzelliği ile gönlümüze taht kuran, vazgeçilmez bir çiçektir orkide.

Orkideler Salepgiller Familyasından’dır. Sıcak ve tropikal bölgelerde yetişen salepgiller uzun ömürlü bitkilerdir. Adından da anlaşılacağı gibi kışlarımızın olmazsa olmazı salebin ham maddesi, mis kokusu ve gözlerimizi bayram ettiren güzelliğiyle orkideleri barındıran familyadır.

Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprak altı yumrularından elde edilen tozla hazırlanır. Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Bu yumrular nişasta benzeri glucomannan ismi verilen bileşikler içerir. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Salep bitkisi, çam çiçeği, salep orkidesi veya sadece orkide gibi isimlerle de anılır. Yurdumuzda birçok çeşidi vardır. Yozgat, Burdur’un Bucak ilçesi ve Kastamonu’nu Taş köprü ilçesi ülkemizde en iyi salep üretimi yapılan yerlerdir.

Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir